2015年10月11日 星期日

【滋補湯品】足料清燉陳皮響螺鮑魚茶樹菇-附食譜



最近多得Bosch蒸爐的幫忙,節省了在廚房的時間呢,特別是不用站在爐頭看火,設定溫度時間,就可以去做自己野,夠鐘就有得食了,所以愈來愈喜歡用佢呢~

平時燉野要3小時以上才出味,今次第一次用蒸爐,原本諗住都一定要3小時以上,但係2小時都已經出曬味,好鮮甜。 表現唔錯。

下次要試下用佢既預設模式,看看效果先。BOSCH部蒸爐可以放食材入去,之後直接按磅重,佢就會自動幫你計算好要蒸既時間,咁對於唔擅長蒸野既人,其實都真係好方便~~~





材料: 2人份
1.    響螺一隻
2.    茶樹菇—1小撮
3.    冬菇兩粒
4.    瑤柱---4
5.    陳皮一小塊
6.    澳洲青邊鮑魚半隻
7.    —400ml (用浸冬菇及瑤柱水代替)
8.    尤魚乾一小條
做法:
1.    響螺洗淨,切塊後飛水備用。冬菇,茶樹菇沖洗後用水浸軟,冬菇去蒂。瑤柱及陳皮浸軟。 尤魚乾洗淨後浸軟。浸過的水備用。鮑魚洗淨切片。

2.    將全部材料放入湯盅內,浸過的水濾走雜質後,再倒入浸過的水,蓋上。用蒸爐100度蒸120分鐘即成。