2016年2月19日 星期五

米媽育兒分享:每晚的睡覺儀式 (15M)







米米每晚睡覺前,都會先刷牙,然後先著好睡袋,米媽會抱小米出來,向所有人道晚安同飛吻然後才入房,入房後,米媽都會同小米一起祈禱,感恩一日來發生既事,之後就講爸爸媽媽愛你,米米都愛我地,講完love you 米米就會錫錫我,然後我就會抱佢上床同所有床上面既公仔講晚安後幫佢冚好被後,我就會關上門等米米係房自己玩到訓著。 bb monitor 會睇到米米係房,可能會即刻訓或者唔訓會自己係床度玩到訓為止,但就唔會喊或嘈。

如果喊的話,會先觀察是投訴一兩句的喊,或者不停止異常的喊,如果是前者,乾哭一兩聲就會自己停止繼續玩,那就不用理會。如果是後者,米媽就會入房拍拍她,幫她再冚好被後再出來。如果她仍繼續哭,那米媽就會抱她出來玩一會之後才再入房睡。 

小孩子需要有規律的生活作息,但如果有時候小孩子不能依照平時一樣,就要彈性處理。