2014年2月18日 星期二

【30分鐘菜式】家常小菜-蕃茄豬扒


無論大人小朋友都很愛蕃茄做的菜式,或是小吃。而蕃茄豬扒更是香港人的最愛的家常小菜之一,可以連白飯吃上幾碗啦~~~而且這個菜式健康,只用豬扒及蕃茄,新鮮的材料去煮,吃得更加有營養及健康。





想要豬扒腍口,不會‘硬身鞋口’, 一定要先用肉槌把豬扒揼鬆軟才可以。(不過又有坊間教過用蛋白去醃就可以,下次可以一試!)

醃料醃15分鐘。


蕃茄切細塊


起鑊,落油落薑蒜爆香。



 豬扒每邊用中火煎至微微金黃色,每邊煎約2-3分鐘


煎完一邊反轉煎另一邊。


下蕃茄及調味料,炒勻。

 炒勻佢~~


轉慢火煮10-15分鐘,見蕃茄變淋及成汁。用剪刀把豬扒剪細塊後,就可以上碟。


材料:

1.       豬扒—7
2.       蕃茄—4個切塊
3.       蒜頭—2個切粒
4.       —3

醃料:
1.       -一湯匙
2.       生抽-3湯匙
3.       生粉-一茶匙

調味料:
1.       一茶匙或個人喜歡甜度。
2.       適量

做法:
1.       豬扒洗淨抹乾水,用肉槌揼鬆,下醃料醃15分鐘。
2.       熱鑊,下兩湯匙油,燒熱後下蒜頭薑略炒,轉中火,豬扒一片片放入鑊中,一面煎至微微金黃後反轉另一邊續煎,每邊煎約兩分鐘。
3.       下蕃茄,下調味料,炒勻,轉慢火煮約10-15分鐘,蕃茄熟後出汁,再試味,如需要可再此時加鹽糖作最後調味,之熄火用剪刀把豬扒剪細塊,炒勻便可以上碟。