2013年9月27日 星期五

簡易炆豬手



每天都煮飯,但卻不能每天都更新食譜呢,好像老公生日飯那一餐的菜式,都未有時間打好食譜,就來打這一個炆豬手食譜。
有留意我面書的朋友應該都知道我有個好煮得的老爸~~有時候回顧手機的照片時..都會拍下爸爸煮得好吃的食物,碰巧俾我見到這隻炆豬手顏色亮澤..令我想起它的味道,肉質彈牙入味,濃郁的生抽及蒜頭香,已經足夠令你吃過不停。

我知道炆豬手有很多的方法,及材料變化,但這次介紹好吃的炆豬手,卻是簡單到令你趺破眼鏡。因為見有朋友仔問到煮法,即晚打給老爸問啦~

材料:
1.     新鮮豬手一隻
2.     薑兩片
3.     生抽 適量- 代替鹽的味道
4.     老抽 適量- 控制豬手的顏色深淺
5.     水適量-足夠浸過整隻豬手
6.     蒜頭去衣拍平-4
7.     八角-3

1.     先煮一鍋水,水滾後放入新鮮豬手汆水,約8分鐘,撈起過冷河,用鉗或刀刮走豬皮上的雜毛,然後用水沖乾。
2.     用另一個煲,放入足夠浸蓋整個豬手的水,加入少許生抽,8角,薑,老抽煮滾,水滾後下豬手用中火炆至豬手差不多淋身時才放入蒜頭煮至豬手淋身即成。炆的話程約45分鐘。
(當加入豬手後,如果覺得味道不夠,可以繼續下生抽直至你覺得味道夠,而色澤不夠,就可以再下老抽調節。)

可以加入當歸一起煮。

是不是很簡單?~ 試試吧。