2017年2月10日 星期五

情人節煮意-慢煮香草牛扒伴紅酒醬汁 -附食譜


情人節想煮美食俾另一半,同時又想留返多D時間打扮同過二人世界? 真係得架!


等米媽分享下經,平時同米爸撐台腳時,米媽都會煮大餐,但係米爸成日都覺米媽好神奇,入一入廚就可變到好多野食出黎。其,只要事前做好準,或者準一些可事前炆煮物。煮好,到食之前加熱就得,一來可以節省當日煮食時,留返黎同另一半二人世,二來又可確保食物美。相反如果即場煮,黎嘅效果唔好就會有點掃興了。

呢,今情人節,米媽就用東芝水波爐幫輕鬆煮出主菜,配菜,以及甜品,留返多D時間同米爸嘆下二人世界,留意下面同聽日嘅分享啦!

大家有無想過可用水波爐煮慢煮菜式?  嘻嘻,其的。 當日早上先準好醬汁,用爐蒸好配菜,食之前大約1.5小時先將牛扒放入東芝水波爐中開慢煮。之後用焗爐高溫烤3-5分鐘便可出爐,放上配菜,淋上醬汁便完成了~~

大家先來看圖學煮啦~

 材料~~~


 先將牛扒灑上海鹽黑椒碎香草,放上牛油



 放入可慢煮的真空袋中抽真空備用




用煲紅酒醬汁部,乾蔥頭去衣切片備用



 煲中下一半牛油,爆香蔥頭,下紅酒煮至份量濃縮一半



 下黑椒、海糖及另一半牛油拌勻便可。(到牛扒慢煮完成後,將袋內的牛肉汁倒入紅酒醬汁內煮滾便可)


將配菜洗淨加入海鹽及黑椒碎,水波爐黑色焗盤放下層,放入配菜


水箱注滿水


 調校STEAM MODE  10分鐘。5分鐘後取出西蘭花,關上爐門,按start掣,蒸薯仔及甘筍仔10分鐘。蒸好後備用。



 之後便到牛扒部分,將真空了的牛扒浸入一盤已煮至55度的熱水中


 再一起放入水波爐最底層


 用東芝水波爐PROPER STEAM MODE,調55度,蒸1.5小時。蒸完取出,將爐內用乾布抹淨。


 取出後,將真空袋內的汁料倒在紅酒醬汁中煮滾,而牛扒放在焗盤上


 放入水波爐最上層


 CONVECTION MODE,已預熱攝250度的爐中焗5分鐘便可出爐。


切片擺好盤,淋上醬汁便完成。


材料:
1.    一吋西冷牛扒一塊
2.    迷迭香香草兩棵
3.    牛油—20
4.    海鹽適量
5.    黑椒碎適量
配菜材料:
1.    迷你薯仔—2個切半
2.    西蘭花—3
3.    甘筍仔—8
4.    海鹽-適量
5.    黑椒碎-適量
紅酒醬汁:
1.    紅酒—300毫升
2.    乾蔥頭兩棵
3.    黑椒-1/2茶匙
4.    海鹽—1/2茶匙
5.    -20
6.    -2茶匙

1.    用煲紅酒醬汁部,乾蔥頭去衣切片備用煲中下一半牛油,爆香蔥頭,下紅酒煮至份量濃縮一半,之下黑椒、海糖及另一半牛油拌勻便可。(到牛扒慢煮完成後,將袋內的牛肉汁倒入紅酒醬汁內煮滾便可)
2.    將配菜洗淨加入海鹽及黑椒碎,水波爐黑色焗盤放下層,放入配菜,調校STEAM MODE  10分鐘。5分鐘後取出西蘭花,關上爐門,按start掣,蒸薯仔及甘筍仔10分鐘。
3.    慢煮牛扒,先將牛扒灑上海鹽黑椒碎香草,放上牛油,再放入可慢煮的真空袋中抽真空。將真空了的牛扒浸入一盤已煮至55度的熱水中,再一起放入水波爐最底層,用東芝水波爐PROPER STEAM MODE,調55度,蒸1.5小時。
4.    取出後,將真空袋內的汁料倒在紅酒醬汁中煮滾,而牛扒放在焗盤上,放入水波爐最上層,CONVECTION MODE,已預熱攝250度的爐中焗5分鐘便可出爐。
5.    切片擺好盤,淋上醬汁便完成。

米媽分享:
1.    如果家中冇真空機及真空袋,可以改用密實袋,請嚴選耐熱質地及受熱可達攝氏60度或以上的密實袋。把牛扒海鹽黑椒碎香草牛油放入密實袋(不用封口),密實袋浸入裝有水的深鍋,水壓會自然把袋中空氣排出,然後封好袋口,注意不要讓水流入袋中。
2.    PROPER STEAM STEAM MODE都不含微波,夠曬健康。

食譜由FACEBOOK.房菜專頁SICI CHONG(FB: SICIKITCHEN)